Acupunctuur

De naam acupunctuur is afgeleid van de woorden acus, wat naald betekent en punctura, wat steken betekent.
In het Chinees heet het Zhen-jiu, waarmee prikken en verwarmen wordt aangegeven.

Het is een geneesmethode, die reeds duizenden jaren oud is en slechts een deel vormt van de traditionele Chinese geneeskunde.

Deze onderscheidt twee behandelingsmethodieken:

1. Uitwendige behandelingsmethode
Hieronder vallen acupunctuur, acupressuur, moxibusie, massage, badtherapie, gymnastiek en ademtherapie.

2. Inwendige behandelingsmethode
Hieronder vallen farmaca, dieet en meditatie.

praktijk_YA_OU_acupunctuur.jpg

De acupunctuur neemt hierbij een centrale plaats in. Het is een geneeskundig denken, dat op het hoogtepunt van de Chinese beschaving circa 4000 jaar geleden, zijn regels heeft opgeschreven en zijn waarnemingen heeft genoteerd in een volmaakt samenhangend en indrukwekkend geheel.

Twintig eeuwen lang hebben deze gedachten en deze regels bijgedragen aan het voortbestaan van de reusachtige menselijke gemeenschap in China.

Acupunctuurtherapie , meestal kortweg acupunctuur genoemd, is dus een oeroude Aziatische geneeswijze, waarvoor, in verband met bekend geworden successen, in het buitenland thans ook belangstelling is ontstaan. Vooral over de effecten op pijn, tonusredulatie, bloeddoorstroming en vegetatieve reacties zijn talloze publicaties verschenen.

“ Therapie in de acupunctuur berust altijd op het herstellen van het energetisch evenwicht in het lichaam als geheel en op de inwerking op een bepaald gebied waar de klachten gelocaliseerd zijn.”

De acupunctuurtherapie is dus HOLISTISCH (gericht op de patiënt in zijn totaliteit). Daarom worden z.g. locale punten en punten op afstand, de z.g. distantpunten, geprikt. Hierdoor wordt de gehele persoon behandeld, dus de zieke, en niet alleen de ziekte. Je ziet dan ook vaak, dat de zieke zich beter gaat voelen, “zich beter in z’n vel voelt”, terwijl de klacht nog even erg is. Dit is dan vaak het begin van de verbetering.

Cupping

praktijk_YA_OU_cupping.jpg

Doordat de behandelde spier en huid goed doorbloed raken door gebruik te maken van cupping, wordt het voor het lichaam gemakkelijker om de afvalstoffen af te voeren. Door het stimuleren van het bindweefsel verzacht de spierknoop waarna deze uiteindelijk zal verdwijnen. Ook met het gebruik van cupping kan de huid verkleuren. Afhankelijk van de hoedanigheid van de blokkade zal de huid na enige uren of dagen weer de normale kleur verkrijgen.

Moxa

praktijk_YA_OU_moxa.jpg

Dit is samengeperst bijvoetkruid wat gebrand kan worden om bepaalde acupunctuurpunten te behandelen. De intensiteit is te vergelijken met een infrarode straling die diep de huid binnen dringt. Door de acupunctuurpunten te behandelen met moxa worden blokkades opgeheven en kan de energie weer vrij stromen. Moxa heeft een verwarmende en ontspannende werking.

ALSJEBLIEFT VERGEET NIET CONTANT BETALEN!

wilt u meer weten over onze behandelingen of een afspraak maken?

Klik hier